Yağ Çekmeyen Çiğ Börek (Çi Börek) Tarifi

Şu anda konuyu okuyanlar (Üyeler: 1, Ziyaretçi & Botlar: 0)


Ufuk

Creative Mod
Yönetici
Super Moderator
Katılım
12 Eyl 2009
Mesajlar
8,513
Puanları
113
Konum
Edirne
111.jpg

Sevgili SDN Forum sakinler sabah sabah sizin biraz iştahınızı açayım. Açıkçası daha kahvaltı etmedim ama canım çekmedi değil.. :)

Tatarlar'ın bize en güzel armağanlarından biri çi börek. Çiğ börek adıyla da bilinen bu lezzet özellikle Eskişehir'in her köşesinde yapılan ve çok sevilerek yenen bir güzellik üstelik. Böreğin özelliği olarak kıymalı harcı çiğden konuluyor. İncecik açılmış hamurun içerisine konup kızgın yağda hızlı bir şekilde pişiyor.

Hamuru yağda kızartırken yaşanılan en büyük sorun ise çok yağ çekiyor olması. Bunun önüne geçmek için hamurun içerisine sirke koyuyor hem de kabarmasını sağlıyoruz. Puf puf kabaran ve çıtır çıtır olan çi böreğin sırrı buradan geçiyor. İçinin de tam kıvamında olması ve pişerken harcın bir noktada toplanmaması için de su ilave ediyoruz.

Öyleyse yanına bir bardak ayranla afiyetle çiğ börek yemeye davetlisiniz.


Hamuru için:
3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke

Kıymalı iç için:
300 gram kıyma
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tuz
3/4 çay bardağı su

Kızartmak için:
3/4 su bardağı sıvı yağ

Püf Noktası
Hamurun içerisine konan sirke daha az yağ çekmesini sağlıyor. İç harcı sulu olmazsa kıymalar bir yerde küme halde kalır. Bu nedenle sulu olmasına özen gösterin.

Nasıl Yapılır?
  1. Derin bir kabın içerisine unu aktarın. Sirke ve tuzu ekleyin. Azar azar suyunu ekleyerek güzelce yoğurun.
  2. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bez yardımıyla kapatın.
  3. Soğanı çok ince ve minik bir şekilde doğrayın.
  4. Derin bir kabın içerisine kıyma, tuz, soğanı alın ve güzelce yoğurun.
  5. Ardından suyu ilave edin ve yoğurun. Sulu bir harç elde edin.
  6. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler elde edin ve unlanmış tezgahın üzerinde orta büyüklükteki bir tabak boyutunda açın.
  7. Bir kısmına iç harçtan koyun ve kapatın. Kenarlarına güzelce bastırın.
  8. Derin bir tavaya yağı alın ve kızdırın. Kızan yağa börekleri alın ve kızartın. Çıkarıp fazla yağını süzdürerek afiyetle tüketin.
 

Death Mark

Guru
Onursal Üye
Katılım
16 Ocak 2017
Mesajlar
26,350
Puanları
113
Annemler arada yapardı. Tadı çok güzel. :)
 

ÆSir

1881-19∞
Yönetici
Mod. Adayı
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
1,912
Puanları
113
Konum
Karaman
Diyetteyken böyle bir tarif okumak midemi kazıdı :) Pazar günü deneyebilirim.
 

well-favoured

Asistan
Katılım
8 Eki 2018
Mesajlar
249
Puanları
28
Konum
Kırklareli
Arkadaş spor yapıyoruz 1 dilim ekmek 5 zeytin kibrit kutusu kadar peynir yiyoruz sabahları. Yapılır mı bu be insana? Akşam senin yüzünden spor sonrası çiğ börek yiyeceğim :oops:
 

Ufuk

Creative Mod
Yönetici
Super Moderator
Katılım
12 Eyl 2009
Mesajlar
8,513
Puanları
113
Konum
Edirne
Bu aralar ben dikkat edemiyorum. Nedense potansiyel olarak güzel yiyorum.. :)
Arkadaş spor yapıyoruz 1 dilim ekmek 5 zeytin kibrit kutusu kadar peynir yiyoruz sabahları. Yapılır mı bu be insana? Akşam senin yüzünden spor sonrası çiğ börek yiyeceğim :oops:
 

crow88

Profesör
Katılım
1 Ara 2010
Mesajlar
4,305
Puanları
113
Hay ALLAH işe bak, ben bunu içine peynirli oldumu çok severım. hafifçe soğuduğunda daha güzel oluyor. kıymalısıda iyi ama peynirli kadar tat vermiyor. Gece saat 23:30 canım çekti. yanındada Çay. Eskişehir'de her yerde yapılsada evdeki tadı vermez. ama o an için İnsanın nefsini sakinleştirir çiğ börek. haşhaşlı lokur, bükme, katmer böyle olursa diyete ne gerek.
 
Son düzenleyen moderatör:
Üst
stat counter